Sörmland

Luft under vingarna för kycklingindustrin

1:55 min

Lokala kycklinguppfödare har fått vind i seglen efter att Kronfågel beslutade sig för att satsa på anläggningen i Valla utanför Katrineholm.

Ola Göransson utanför Malmköping är en av de sex uppfödare som sökt och fått tillstånd av länsstyrelsen att utöka sina anläggningar i samband med att Kronfågel valt att satsa på anläggningen i Valla.

– Ett nytt slakteri är en trygghet för oss uppfödare, så det har ju varit positivt för oss, säger Ola Göransson.

Enligt planerna kommer Ola Göransson inom kort att bygga ytterligare en anläggning och fördubbla verksamheten på gården. Det är kycklinguppfödningen som är den största delen av Ola Göranssons inkomstkälla och så länge kunderna vill köpa svensk kyckling ser han ingen risk med det.

– Det är en stor satsning för oss, men vi tror på svensk kyckling. Om vi får sälja vår kyckling till rätt pris, säger Ola Göransson.


Kronfågels nya anläggning
i Valla utanför Katrineholm invigdes i dag. Det är härmed Sveriges största kycklingsproduktionsanläggning och med sina 440 anställda är det dessutom Katrineholms näst största arbetsplats.

Göran Dahlström, socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm, var en av invigningstalarna.

– Det känns ju naturligtvis väldigt, väldigt bra. Den här dagen har vi väntat på, säger han.

Han hoppas på att Kronfågels utökning av sin anläggning kan få fler företag att få upp ögonen för Katrineholm och etablera sig i kommunen i framtiden. Han ser också positivt på att kycklingfabriken, som är kommunens näst största arbetsplats, ligger utanför centrala Katrineholm.

– Jag är jätteglad för att inte all etablering ligger inne i centralorten, utan att Valla också kan växa och dra nytta av det här, säger Göran Dahlström.


Anläggningen i Valla är den enda
som Kronfågel har i Sverige. Efter utbyggnaden kommer 41 miljoner kycklingar kunna produceras här varje år.

Just nu jobbar 340 personer på anläggningen i Valla, men i och med utbyggnaden kommer man att anställa ytterligare 100 personer.

Jan Henriksen, VD på Lantmännen Kronfågel, säger att man har kapacitet till att producera mer i anläggningen framöver, och att det även finns mark till ytterligare byggnationer på platsen.

Fråga