Säkerheten ses över på länets anstalter

Det är fortfarande oklart hur Tony Olsson och hans medfångar lyckades få in vapen på Hallanstalten, som ska vara Sveriges säkraste. Rymlingarna kan ha fått hjälp av någon i personalen men det utreds också om vapnet kommit in med en besökare.

Med bakgrund av det som hänt ses nu säkerheten över på landets anstalter, däribland Hällby- och Mariefredsanstalten. På Hällbyanstalten i Eskilstuna har man en metalldetektorbåge där alla besökare går igenom men inte personalen. Att kontoller inte görs av personalen säger Peter Kjellin, säkerhetsansvarig på anstalten, beror på att det är resurskrävande och att facket har vänt sig mot det.

På Mariefredsanstalten använder man istället en manuell handhållen detektor. Kjellin säger att de ibland använder den på besökare men inte alltid. Det är rutiner som nu ska ses över enligt Peter Kjellin.

Mariefredsanstalten kommer att få en metalldetektorbåge som ska vara klar till årsskiftet. Men Peter Kjellin påpekar att de flesta insmugglingar av olika slag inte sker den vägen utan genom inkast över murarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista