Eskilstuna

Vården av dödskjuten granskas

1:02 min

Landstinget vill att Socialsstyrelsen utreder hur vården fungerade för den 26-årig man som sköts ihjäl av polisen i en fastighet i bostadsområdet Fröslunda i Eskilstuna i vintras.

Men landstingets bedömning är att det inte gjorde något fel.

Det var natten till den första februari i år då 26-åringen knivmördade sin egen mamma i hennes lägenhet i bostadsområdet Fröslunda i Eskilstuna och sedan sköts ihjäl av polisen i samband med ett ingripande. Polisen menade att den handlade i nödvärn då mannen uppträdde hotfullt. 

Kommunen kom i våras fram till att den inte hittat något fel som skulle kunna ha påverkat utgången.

Mannen hade missbruksproblem och hade regelbunden kontakt med Beroendecentrum vid Mälarsjukhuset. Han hade också vårdats på ett HVB-hem. Vid händelsen var han inne i en missbruksperiod och vården försökte motivera honom till behandling, men någon frivillig behandling ville han inte ha, enligt landstinget.

I slutet av januari - några dagar innan händelsen i Förslunda, besökte 26-åringen Beroendecentrum och fick ytterligare en tid inbokad, men han dök inte upp och hörde inte av sig. Natten till den 1 februar knivdödade han sin mamma och sköts strax efter ihjäl av polisen i samband med ett ingripande.

Chefsläkare Peter Augustinsson vid Mälarsjukhuset säger till P4 Sörmland att landstinget inte har hittat några brister i vården, men anmäler sig självt till Socialsstyrelelsen ändå vilket man gör i vissa fall, som detta.

Enligt Augustinsson fanns det inga möjligheter att tvångsomhänderta mannen eftersom alla kriterier för det inte var uppfyllda.