Bankrånet i Flen

Poliser beskjutna vid bankrån

1:14 min

Handelsbanken i Flen rånades i morse. Enligt polisen rånade fyra maskerade personer banken och sköt med maskingevär mot poliser som kom till platsen i ett fordon. Bilen träffades av flera skott, men ingen skadades.

Larmet om bankrånet kom kl. 09.38. Fyra maskerade personer rånade banken med hjälp av maskingevär, uppger polisen.

En polisbil som råkade finnas i närheten, men som inte hade blivit kallad till platsen på grund av rånet, blev beskjuten, men poliserna hade lyckats ta skydd bakom polisbilen när en av rånarna avlossade sitt vapen mot dem. Ingen polis skadades.

Enligt insatschefen Peter Henriksson så sköt poliserna tillbaka mot rånarna och det inte uteslutet att någon av bankrånarna har skadats, säger han.

– Det är fullt möjligt, ja.

Hur pass välplanerat var det här rånet?

– Det vet man inte. Men det gick ju inte så bra för dem och vi har en hel del uppgifter att gå på.

En bil utanför banken sattes i brand i samband med rånet och rånarna flydde, enligt polisen, i en silverfärgad Volvo.

Bilen misstänks ha stulits i Hägersten för några dagar sedan. Enligt ägaren till bilen hade han inte sett den på ett par dagar och var fram tills P4 Sörmland kontaktade honom var han helt ovetande om att den var borta.

En annan brinnande bil påträffades senare vid Vallmotorp på väg 56 utanför Katrineholm. Polisen bekräftade för P4 Sörmland vid 13-tiden att det är den silverfärgade bil som vittnen uppgett att rånarna flydde i.

– Vi är intresserade av iaktagelser från Vallmotorp idag och någon vecka tillbaka, säger polisens pressansvarige Elin Almkvist.

Polisen utgår från att rånet var planerat och misstänker att rånarna har rekognoserat i Flen och Katrineholm innan rånet. Polisen vill därför ha information från allmänheten som kan ha gjort iaktagelser i Flen och Katrineholm.

Polisen hoppas att bilder från övervakningskameror kan vara till hjälp i jakten på rånarna. Dessutom har allmänheten filmat med mobiltelefoner och de filmklippen är intressanta för polisen.

Polisen satte idag upp vägspärrar på flera platser i Sörmland och vid angränsande län. Det ledde till långa bilköer på flera håll.

– Vi har vägspärrar runt om länet, vi har helikoptrar, bearbetar tips just nu och säkrar spår på brottsplatsen. Det pågår också förhör med vittnen och bankpersonal, säger Elin Almkvist.

Polisen har inlett en större insats tillsammans med flera polismyndigheter i omkringliggande län, rikslarm gick ut i förmiddags och den nationella insatsstyrkan kallades in.

Vid 20-tiden på kvällen hade polisen fortfarande inga säkra spår efter rånarna. Polisens arbete hade då övergått från det minutoperativa till att fokusera på utredning och spaning.

Två av Handelsbankens personal flydde till Tobakshandeln i närheten.

– Bankpersonalen kom inspringande till oss, två av dem, och då drog vi in kunderna och stängde lokalen. Jag fick mota in folk längst in så att ingen stod vid fönstren, säger Anita Karlsson i Tobakscentrum, som ligger i närheten av banken.

En kvinna blev kvar med rånarna en halvtimme, säger hon.

– Vi hörde skottlossning vid flera tillfällen och kraftig rökutveckling från en bil vid banken. Sedan kom brandkåren.

När Anita Karlsson låste dörren såg hon en av rånarna utanför. Han var klädd i svarta kläder med en huva eller hjälm på huvudet och hon tyckte att rånaren hade skidglasögon. Han var beväpnad med ett tungt automatvapen, enligt henne.

På baksidan av fastigheten såg hon också en polisbil som fått skotthål.

– Vi såg ett skotthål i rutan.

Det är oklart om och i så fall hur mycket pengar rånarna fick med sig från banken.

Kriminologen Jerzy Sarnecki säger till TT att tillvägagångssättet och beväpningen gör att han gissar att gärningsmännen är tungt kriminella och inga nybörjare.

Sarnecki påpekar dock att riskerna vid bankrån är stora och utdelningen liten.

– Vanligtvis kommer de över mycket mer pengar genom att råna en värdedepå eller värdetransporter.

Han betonar dock för TT att om det finns insiderinformation från banken kan även bankrånare komma över stora summor, eftersom bankkontor vid enstaka tillfällen kan ha mycket kontanter hemma.