Hårt tryck på förlossningsavdelningar

Det är trångt på sörmlands förlossningsavdelningar. På Mälarsjukhuset har det varit en tuff julimånad och på Nyköpings förlossningsavdelning har det varit överbelagt stora delar av sommaren.

– Det är mer än fullt på avdelningen ungefär som det var under sommaren förra året, men det får inga konsekvenser för förlossningsarbetet, säger verksamhetschefen på kvinnokliniken i Nyköping, Margareta Petterson.

Samtidigt som det är fortsatt överfullt på länets förlossningsavdelningar så ökar antalet barn som föds i Sörmland och den trenden kommer att hålla i sig dom närmaste åren. Men trots det så kommer inte antalet platser på länets förlossningsavdelningar att blir fler.

En ekvation som kan tyckas märklig men enligt Ewa Persson, avdelningschef på Mälarsjukhusets förlossning, så bidrar den kortare inläggningstiden av mammorna med att man kan ta emot fler gravida kvinnor.

Nya medicinska övervakningssystem och en förbättrad hemvård ska också göra det möjligt att gå runt på befintliga platser och personal trots ökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".