Flen

Fortfarande inga rånare gripna

Polisen bekräftade idag att de fyra personer som rånade Handelsbanken i Flen igår morse fick med sig ett byte från banken, men kan inte säga om de fick med sig pengar och i så fall hur mycket. Rånarna är fortfarande på fri fot.

Bankpersonal har uppgett för polisen att rånarna fick med sig ett byte, men hur mycket pengar det i så fall handlar om finns inga uppgifter om.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök efter skottlossningen vid banken igår. Rånarna sköt mot en polispatrull, som lyckades gömma sig bakom polisbilen och därmed undkomma skottsalvorna.

Poliserna sköt också mot rånarna i försvar, men ingen skadades. Däremot finns uppgifter i utredingen om att en av rånarna kan ha skadats vid skottlossningen.

Idag sker inga operativa insatser ute på fältet utan polisen bearbetar den mängd av tips som kommit in.

Polisen har fått in en mängd tips från allmänheten, bland annat filmklipp från mobiltelefoner och andra tips. Detta analyseras nu av polisen.

Det finns en mängd spår efter rånarna, två bilar som sattes i brand i samband med rånet och annan tekisk bevising på brottsplatsen. Enligt en bedömning som presstalesmannen Göran Kessel gör så är polisen i Sörmland bättre på att klara upp den här typen av brott än i landet i stort.

Det finns, enligt polisen, en begränsad krets av brottslingar som utför den här typen av grova brott.

– Vi tittar på alla personer som är kända sedan tidigare och som har utfört liknande brott tidigare. Det är en standardåtgärd från polisen, säger Fredrik Wallén, polisens presstalesman.

Rån med automatvapen har skett från 60-talet och framåt, säger Wallén, men det finns uppskattningsvis uppemot 20 gärningsmän som under den senaste tioårsperioden utfört liknande brott i Sverige, säger han.

– Den senaste tioårsperioden har ett begränsat antal rånare uppträtt på liknande sätt, men utfallet för den här typen av rån brukar inte vara så stort.

Den Volkswagen Golf som brändes upp utanför banken har, som P4 Sörmland, rapporterade igår, spårats till södra Stockholm där den nyligen stals.

Däremot vet polisen fortfarande inte säkert varifrån den silverfärgade Volvo kommer som rånarna använde efter rånet och som hittades utbränd vid Vallmotorp utanför Eskilstuna.

Enligt vittnesuppgifter ska en av rånarna ha burit en väska i samband med rånet, men om den kom från banken och i så fall innehöll pengar kan polisen inte bekräfta. Det är fortfarande oklart om rånarna fick med sig pengar.