Vildsvin ger mjölkbönder problem

Vildsvin som bökar upp jord i gräs som ska bli foder, så kallat ensilage, skapar problem för en del av länets bönder, framför allt mjölkbönderna. Om korna får i sig jord kan de bli sjuka och det påverkar även kvaliteten på mjölken.

Mjölkbonden Karin Andersson, som driver en gård utanför Vrena, har än så länge klarat sig från vildsvinen men hon har sett spår i närheten av sin gård. Får man problem med vildsvin så är det svårt att komma tillrätta med eftersom de rör sig nattetid och är svåra att skjuta.

Att problemet med vildsvin som bökar upp jord i de gräsvallar som ska bli foder ökar i Sörmland, bekräftar flera bönder som Sveriges Radio Sörmland pratat med.

Om jord eller gödselrester kommer in i ensilaget, det vill säga gräset som konserveras, så är det nästan omöjligt att få bort och foderkvaliteten för mjölkkor är viktig och innehåller det jord kan det gå illa.

– Korna kan bli sjuka och dessutom påverkas mjölkkvaliteten, så det är absolut inte bra om det kommer jord i ensilaget, säger Karin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista