Handikappade nekas hjälp

Flera handikappade fick i våras nej av Nyköpings kommun på sina ansökningar om hjälp på semesterresor - när de sen överklagade ärendena och fick rätt så var det för sent.

De hade redan fått lösa semesterfrågan på annat sätt eller helt enkelt bli kvar hemma i stan. En vecka på Öland i början av maj var Carl Göran Sidéns semesterplan. Eftersom att han är gravt handikappad o inte klarar resan på egen hand så ansökte han om personlig assistent hos kommunen men det sa Nyköpings kommun nej till. Eftersom Carl Göran redan hade det tillräckligt bra- han bor ju både i gruppbostad, har dagliga aktiviteter under året samt var på Öland för bara två år sen. Hans gode man Britt Marie, håller inte med om kommunens bedömning. Ärendet överklagades till både länsrätten och kammarrätten. Carl Göran får till slut rätt mot kommunen – men då är det redan två månader för sent. Carl Göran är inte den ende handikappade i Nyköping som blivit nekad hjälp på semestern år. Carina Holmgren ville åka på 5-dagars läger i Stockholm. Även hon fick rätt mot kommunen men för sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".