Flen

Röster syns i Flen

2:12 min

I samband med att Flen fyller 40 år visas utställningen "Röster i Flen" i vilken levande och döda personers berättelser som är en del av Flens historia uppmärksammas.

– En del har varit döda i flera hundra år med orden ifrån dem finns fortfarande kvar. Så det finns historiska människor som sagt någonting klokt och kanske bidragit med någonting och det finns nu levande personer som åtminstone önskar bidra med någonting. Och jag har fått vara en av dem.  Och jag uttrycker att det är viktigt att se varandra och sträcka händerna till varandra i en tid som vår, säger Anders Lagbo som är präst i Flen.

Berättelserna kommer att synas på så kallade vepor, stora tygstycken som placeras ut på olika platser i hela kommunen. Yvonne Udenius som arrangerar stadsvandringar i Flen berättar om sitt första jobb i början på 50-talet som 12-åring på apoteket i Flen.

– Och på den tiden fick jag sköta om blodiglarna på apoteket. Det fanns blodiglar som doktor Brolin skrev ut på recept till folk som hade åderbråck. Och jag fick gå till Flensån och hämta vatten till de där blodiglarna varje dag och sköta om dem. Och när de tog slut så gick vi till parkdammen och plockade blodiglar. Det var jag och en apotekstekniker, minns Yvonne Udenius.

En annan av röst är Augusto Zuniga Stenberg vars motto är livets stora bananskal. Han halkade in som ledare i Friskis o,ch Svettis i Flen för grupper alltifrån yngre tonåren till pensionärer. Och valresultatet i höstas gjorde honom illa till mods.

– Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och jag kände mig frustrerad, men ingenting hände. Då bestämde jag mig för att ordna en demonstration. Jag startade en Facebookgrupp och satte upp lappar. Och folk kom och jag var lycklig för varenda en som kom. Det är där livets bananskal kommer in. Det var inte meningen att jag skulle flytta till Flen och göra det och det. Det var möjligheter som dök upp och jag tog dem, berättar han.