Eskilstuna

Eskilstunabo åtalas i barnporrhärva

1:33 min

I dag åtalades en 50-årig kvinna från Eskilstuna misstänks vara en del i den rekordstora barnporrhärva som avslöjades i höstas. 23 kvinnor och en man från olika delar av landet åtalas.

De åtalas för att ha spridit och tagit emot barnporr. Mellan juni och oktober förra året misstänks kvinnan från Eskilstuna ha tagit emot 16 filmer och 15 bilder som visar sexuella övergrepp mot barn.

Alla filmerna bedöms av åklagaren som mycket grova och på flera av bilderna och i filmerna visas barn som är mycket unga, enligt åtalet.

Den som misstänks ha skickat bilderna till kvinnan är en 42 årig man från Borlänge, som beskrivs som spindeln i nätet i den rekordstora barnporrhärvan.

Eskilstunakvinnan, som tidigare är ostraffad, är en av 23 kvinnor som tagit emot barnpornografiskt material från 42 åringen.

Bevisningen mot kvinnan, förutom bilderna och filmerna som påträffats i hennes dator, består av sparade chattkonversationer och enligt åtalet finns också bevis på att kvinnan aktivt laddat ner filerna.

I chattloggarna, som är en del av bevisningen, mellan 42-åringen och kvinnan i Eskilstuna är språket ofta grovt och sexuellt. Konversationerna styr flera gånger in på incest och övergrepp mot barn och djur.

Eskilstunakvinnan har, enligt åtalet, gjort vissa medgivanden, men nekar till brott. Kvinnan åtalades idag vid Falu tingsrätt tillsammans med de andra 23 andra personerna.

Idag åtalades också, i ett separat åtal, en 37-årig man från Eskilstuna för innehav av närmare 1900 barnporrbilder. Han förnekar brott.

Fallet har kopplingar till det stora barnporrmålet. Enligt åklagaren så hittades mannens dator och mobiltelefon i Eskilstunakvinnans bostad i samband med husransakan.