"Får vi fler domar emot oss, ska vi kontrollera om vi gör fel"

Nyköpings kommun har blivit snålare mot de handikappade sedan de antog sina nya riktlinjer i våras. Flera handikappade har sökt för att få en ledsagare med sig på semester. De har först fått avslag, men efter överklagan fått rätt. För sent.

Raija Ringberger, Folkpartist och vice ordförande i äldre- och handikappnämnden i Nyköping, säger till Sveriges Radio Sörmland att om det är så att kommunen får många domar mot sig, så ska de naturligtvis se över om kommunen gör något fel.

I våras antog äldre- och handikappnämnden i Nyköping nya riktlinjer för hur man ska tolka lagen om särskilt stöd och service (LSS) till vissa handikappade. De nya riktlinjerna ska hjälpa kommunens handläggare att fatta rättvisa beslut för att alla ska behandlas lika inför lagen.

Ett av resultatet har blivit att flera handikappade först har nekats hjälp på sina semesterresor av kommunen, sen fått rätt då de överklagat beslutet. Då har det dock redan varit för sent.

I riktlinjerna står tydligt att handikappade har rätt att få leva likvärdiga liv som icke-handikappade i samma ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista