Poliser i Sörmland hotas allt mer

Mordet på polismannen i Hedemora i lördags har väckt debatt om hoten och våldet som riktas mot polisen. Rikspolischefen, Sten Heckscher, säger att arbetsklimatet har hårdnat och att poliser allt oftare utsätts för både hot och våld. Även i Sörmland märker polisen av det hårdnande klimatet och under förra året gjordes fjorton stycken anmälningar om hot mot polismän.

Håkan Bergkvist är kriminalkommissarie för underrättelseroteln i Eskilstuna och han bekräftar att sörmländska poliser hotas.

Han säger att det är både verbalt och fysiskt våld som förekommer. Vad det beror på finns flera teorier om, men Håkan Berkvist tror att en av anledningarna är att samhället har blivit mycket råare.

Polisen i Sörmland har en beredskap för att skydda poliser som utsätts för allvarliga hot. Men idagsläget är inga sådana insatser aktuella för någon sörmlandspolis. Håkan Bergkvist vill inte gå in på hur beredskapen ser ut. Men att hjäplen kommer att behövas även i framtiden är han övertygad om.

Polisen ska tillsammans med Säpo, riksåklagaren, Domstolsverket och Brottsförebyggande rådet göra en omfattande kartläggning av hur stort problemet med hot och våld mot de anställda egentligen är.

Utredningen leds av Thord Modin, chef för rikskriminalens analysrotel. Han har hört talas om att åklagare vägrat ta sig an jobb för att de känt sig hotade och att enstaka polismän hotats att hålla sig borta från vissa grupperingar, rapporterar ekoredaktionen.

Av Johanna Iggsten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista