1 av 2
De hotade husen i Folkesta. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio Sörmland.
2 av 2
Vy över Folkesta, järvägen och terminalen som håller på att byggas ut.
Eskilstuna

Kommunen beredd köpa loss hotade hus

4:41 min

En infekterad konflikt har uppstått mellan Eskilstuna kommun och fastighetsägare i Folkesta där kommunen planerar att bygga ut kombiterminalen för en ökad satsning på logistik och handel.

– Skulle översiktsplanen omsättas i en detaljplan kan det bli aktuellt att riva och lösa in fastigheter, säger biträdande kommundirektören Jan Rundgren, som vill förtydliga att det är en fråga som ligger långt fram i tiden.

De som bor i husen protesterar mot planerna eftersom de vill bo kvar där. Ikväll ska kommunen redovisa sina planer i en översiktsplan för de som bor i området.

Kommunen vill överföra marken till ännu okända kommersiella aktörer inom logistik och handel, hävdar Centrum för rättvisa, en ideell organisation som har engagerats som ombud för att driva de boendes sak. Men det påståendet menar kommunen inte stämmer.

Inför ett informationsmöte, som kommunen bjudit in till i Hällby skola ikväll, arrangeras en pressträff där företrädare för de boende och jurister vid Centrum för rättvisa medverkar och ger sin bild av tvisten ellan kommunen och de boende.

Clarence Crafoord, vd för Centrum för rättvisa, ifrågasätter kommunens planer och menar att det måste finnas ett angeläget allmänintresse för att tvångsförlytta människor och att kommunen måste titta på andra alternativ.

–  Vi har jobbat med denna typ av fall länge. Tvång måste vidtas som en sista utväg om det inte finns annan placeringsmöjlighet. När vi gått igenom materialet så finns ingen utredning om alternativen, säger han.

Clarence Crafoord menar också att det är svårare att sälja hus om det finns ett hot som det i Folkesta. 

Den första etappen av kombiterminalen invigdes för fyra år sedan och sedan dess har kommunen växt och kommunen satsar allt mer på logistik.

De aktuella fastigheterna är inklämda mellan E20, järnvägen och en växande kombiterminal för av- och omlastning av gods från tåg och lastbil. Därför blir det svårt att behålla det som bostadsområde i framtiden, enligt kommunen. 

 Men beskedet från kommunen är att inga fastighetsägare ska behöva lida någon ekonomisk skada. Fastigheterna är, enligt mäklare, svåra att sälja.

– Vi skulle kunna säga att nej och säga att det får marknaden sköta, men vi vill inte uppträda så, säger Jan Rundgren, biträdande kommundirektör. 

Kommunen tillbakavisar påståenden om att kommunen vill driva människor från området och att den medvetet fattar beslut över folks huvuden utan dialog. Kommunen ifrågasätter också organisationen Centrum för rättvisa och menar att den kommer med felaktiga påståenden om den juridiska processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista