Fel information till bidragssökande

Personer som sökt socialbidrag av Katrineholms kommun har fått felaktig information. På kommunens hemsida plus i den informationsbroschyr som skickats ut står det att man bara har rätt att överklaga det så kallade försörjningsstödet. Men det stämmer inte.

Från och med första januari 2002 går det att överklaga i stort sett alla avslag även så kallad livsföring. Men trots den nya lagen står det i den broschyr som Katrineholms kommun skickar ut att beslut utöver försörjningsstödet, så kallat annat bistånd endast kan överklagas om beslutet är formellt fel. Men det stämmer alltså inte. Det konstaterar både socialstyrelsen och länsrätten som tar emot överklagan från missnöjda bidragssökare.

På Katrineholms kommun är det här en formulering som man hittills inte sett något problem med.

Det går inte att säga om eller hur många Katrineholmsbor som struntat i att överklaga ett avslag på till exempel ett tandläkarbesök på grund av den felaktiga informationen. Men texten lär däremot ändras. För när vi diskuterat formuleringen ett tag så anser även Telander att den är felaktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".