Fler behöriga lärare inför hösten

Det är fler behöriga lärare i länets grundskolor inför skolstarten i höst. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Sörmland har gjort till grundskolor i de tre största kommunerna, Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm.

På Fröslundaskolan i Eskilstuna, som tidigare haft många obehöriga lärare, är det inför skolstarten fullt på alla tjänster och de flesta är nu tillsatta med behöriga lärare. Enligt Sveriges Radio Sörmlands undersökning av större grundskolor i Sörmlands tre största kommuner så är det fler behöriga lärare nu än vid samma tid förra året. Det är lättare att få tag i behöriga lärare generellt.

En orsak som rektorer nämner är att obehöriga lärare fått lämna skolor när kommunerna skurit ner och när antalet elever minskar. På Fröslundaskolan går många elever med sociala problem och många elever har invandrarbakgrund. Det har visat sig i niornas betyg, som har tillhört de sämsta i Sörmland, men det har blivit bättre det senaste året och med fler behöriga lärare tror Fröslundaskolans rektor, Ann Eldin, att det kommer att bli ännu bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista