Många katter överges under sommaren

Katthemmet i Nyköping har fått in fullt med sommarkatter hittills i år. En del är bara bortsprungna och hittar tillbaka till sina ägare genom annonser i lokalpressen, men den stora majoriteten är oönskade och övergivna.

Varje år så får katthemmet i Nyköping in sammanlagt ett hundratal katter som de sen försöker omplacera. Och det slår aldrig fel, varje år så blir det en tydlig ökning under sommarmånaderna, då de så kallade sommarkatterna lämnas i sticket av sina ägare.

Nästan alla katter som kommer in till katthemmet lyckas de hitta nya ägare åt. Fast först så ska de vaccineras, avmaskas och pysslas om så att de blir välmående kissar igen. Från och till sen i maj har det varit knökfullt på hemmet i Nyköping.

Staffan Folke, ordförande i Djurskyddet Nyköping och som driver ett katthem tror att det beror på att katter har ett väldigt lågt värde idag. Om folk skulle börja ta ut pengar för sina kattungar kanske fler skulle tänka efter en extra gång innan man övergav dem eftersom det då blir som att slänga bort pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista