Bodström kräver ny sluten anstalt

Justitieminister Thomas Bodström vill ha ett säkerhetsfängelse för kriminella som inte är beredda att återanpassa sig till samhället. Det sa ministern vid en presskonferens idag. Var fängelset ska placeras bestäms inom kort.

Bodström, som fått hård kritik efter rymningen från Hall och fritagningen på Norrtäljeanstalten, presenterade också en rad åtgärder för att förhindra fler rymningar från fängelserna, larmbågar, störningsutrusning mot mobiltelefoner och ökad kartläggning av fångarna.

Men det kräver också ökad polisiär närvaro runt fängelserna och bättre samordning mellan kriminalvård och polis. Det nya säkerhetsfängelset kräver ytterligare resurser till kriminalvården och Bodström säger att han har fått ett löfte om att de pengarna ska avsättas.

Han ser inga problem med att de allra farligaste fångarna ska samlas på samma plats. Personerna ska inte kunna umgås, utan vara åtskilda åt, säger han. Det innebär också ökade kostnader eftersom det är mer personalkrävande.

Bodström avskriver tidigare planer att bygga ett nytt stort fängelse. I stället blir det en fortsatt utbyggnad av platser på befintliga fängelser i kombination med det nya specialfängelset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista