Poliskommisarien inför rätta

På fredagen inleds rättegången mot den 35-årige poliskommissarie och flera andra som för en vecka sedan åtalades för omfattande brottslighet i den narkotika- och vapenhärva som polisen i Sörmland utrett. Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

Den 35-årige poliskommissarien bestämde sig 1996 för att infiltrera kriminella kretsar för att försöka komma åt den organiserade brottsligheten. Han kom i kontakt med en Eskilstunabo som först fick i uppdrag att infiltrera MC-gänget Brödraskapet, det vill säga han rörde sig i de kretsarna för att skaffa information till polismannen.

Eskilstunabon infiltrerade senare en narkotikaliga vilket ledde fram till att polisen grep en holländare och en man i 40-årsåldern. Båda dömdes år 2001 till fleråriga fängelsestraff. När 40-åringen satt på Hälllbyanstalten fick infiltratören honom att starta narkotikahandel igen.

Fången styrde narkotikaaffärerna inifrån fängelset tillsammans med samma holländare, som då hade flytt från ett fängelse till Holland i samband med ett läkarbesök. Han verkade från Holland och skickade upp andra personer till Sverige med knark på sig. Köpare och säljare sammanfördes. Syftet med infiltrationen var, enligt åtalet, att bygga upp en narkotikaverksamheten och få den att fungera för att sedan slå sönder den.

Infiltratören från Eskilstuna, som också är åtalad, ska också ha infiltrerat en rånarliga i Eskilstunatrakten för att avslöja vapenbrott. År 2003 lånade bland annat ett israeliskt automatvapen från rånarligan och lämnade det till poliskommissarien som uppmanades av sina chefer att lämna tillbaka det.

Det vapnet, tillsammans med tio andra av de 15 som nämns i utredningen, är på vift och polisen vet inte var de är. Ett halvår senare försökte ligan råna en värdetransport i Kvicksund. Men om det israeliska vapnet användes vid rånförsöket vet polisen inte.

Enligt polis och åklagare använde polismannen från Stockholm otillåtna arbetsmetoder för att få fast brottslingar, så kallade brottsprovokation både för att begå egna brott och få andra att begå brott.

Han åtalades i fredags för bland annat grovt narkotikabrott och flera fall av grovt vapenbrott. Polis och åklagare misstänker att polismannen tjänade pengar på vapen- och narkotikaaffärerna. Han kan själv inte förklara varför det under flera år kom in mer pengar på sitt bankonto än vad han fick i lön.

Polismannen är bland annat åtalad för att ha beslagtagit vapen som används som fällor för att komma åt kriminella personer. Han ska också ha använt olagliga vapen privat och flera av vapen och narkotika hittats i kommissariens bostad.

Det var i december förra året då polisen fick uppgifter om att narkotikaleveranser var på gång. I början av året slog polisen till mot holländaren på ett tåg och beslagtog åtta hekto kokain värd 2,5 miljoner på gatan. Knappt två veckor senare greps tre andra personer från Eskilstuna och Stallarholmen misstänkta för inblandning.

Polisens utredning ledde snart fram till misstanken om att poliskommisarien var inblandad, bland annat genom telefonavlyssning. Han greps och häktades i slutet av mars i år. Ytterligare åtta personer är åtalade för olika grad av inblandning.

Det är två grupperingar som har åtalats för att ha hanterat tio kilo hasch och ungefär drygt ett kilo kokain. Tre och ett halvt kilo hasch beslagtogs av polisen i samband med ett tillslag i Nykvarn och Malmby i Strängnäs mot två personer som nu är åtalade för inblandning i narkotika- och vapenhärvan.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".