Sex anställda på Myntverket i Eskilstuna berörs av nedläggningen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
ESKILSTUNA

Myntverket läggs ner

Myntverket i Eskilstuna läggs ner. De finska ägarna har inlett förhandlingar med de fackliga organisationerna.

Sex anställda på Myntverket i Eskilstuna berörs av nedläggningen.

Myntverket i Finland har gjort flera försök att hålla igång verksamheten, men den långsiktiga ekonomiska prognosen är negativ och det finns ingen möjlighet för Myntverket att tillverka mynt, säger verkställande direktören Paul Gustafsson från Myntverket i Finland.

– Vi tycker att det är sorgligt att lägga ner produktionen i Eskilstuna. Att bygga upp ett konkurrenskraftigt internationellt myntverk på Myntverkets nuvarande grunder och varumärke skulle kräva stora investeringar i både mänskligt kapital och teknik. Då det råder en överkapacitet på prägling i världen och framför allt i Europa beslutade vi efter noggrant övervägande att inte gå vidare med denna plan.

– Vi kommer däremot att hålla företagsnamnet vid liv och hoppas på att kunna starta upp verksamheten igen någon gång i framtiden, sammanfattar Paul Gustafsson från Myntverket i Finland i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".