Kommissarien skulle iscensätta skottlossning

Den 35-årige poliskommissarien, som på fredagen stord inför rätta i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt, planerade förra året, tillsammans med en infiltratör från Eskilstuna, en påhittad skottlossning i Stockholm för att lura en rånarliga i Eskilstuna på ett automatvapen. Men den uppdiktade historien blev aldrig av och det vapen som infiltratören hade lånat av ligan lämnades tillbaka. Det framgår av förundersökningen mot poliskomissarien.

Poliskommissarien, som tillsammans med nio andra personer står inför rätta vid tingsrätten idag, betalade en infiltratör från Eskilstuna för att han skulle infiltrera, nästla sig in i, kriminella kretsar. Infiltratören fick betalt för att infiltrera och lämna information till poliskommissarien för att försöka avslöja brottslingar.

Bland annat infiltrerade Eskilstunabon en rånarliga i Eskilstuna för att försökta stoppa ett planerat rån. Infiltratören skulle få bort ett vapen från ligan, ett israeliskt automatvapen, som ska ha kommit från Södertäljemaffian.

De ville ha bort vapnet, som annars kanske skulle användas vid ett rån och eventuellt skada poliser. Han lånade vapnet och poliskommissarien tog hand om det. När så till ligaledaren krävde tillbaka det så diskuterade infiltratören tillsammans med poliskommissarien hur man nu skulle göra. De kunde ju inte låna ett vapen och sedan säga att det var borta.

De planerade därför att icensätta en fejkad skottlossning i Stockholm där vapnet skulle komma till användning och att vapnet därefter skulle försvinna. Han skulle säga till ligaledaren att han mött en ovän som kommit tillbaka från utlandet och att han var tvungen att använda vapnet och sedan göra sig av med det för att polisen hade kommit.

Det skulle göra att han skulle kunna fortsätta att infiltrera rånarligan och inte förlora den möjligheten. Men den fejkade skottlossningen blev aldrig av och vapnet lämnades tillbaka till rånarligan från kommissarien via infiltratören.

Poliskommissarien och de andra inblandade förnekar brott och polismannen menar att hans metoder var sanktionerade av högre polischefer, varav en tidigare har friats från de misstankarna. Leif Jennekvist, chef för länskriminalen har friats från misstankar om tjänstefel.  En utredning mot en ac Jennekvist chefskollegor pågår fortfarande och väntas fara klar i augusti.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista