Stålhane vill ha säkerhetssal i Sörmland

Allt fler rättegångar flyttas från Sörmlands rättssalar till säkerhetssalar i Stockholm. Och enligt en undersökning som gjorts av Riksåklagaren så uppger tolv procent av de tillfrågade åklagarna att de fått hot riktade mot sig när de befunnit sig i en rättssal.

Chefsåklagare Ulf Stålhane, på åklagarmyndigheten i Eskilstuna, säger att behovet att säkerhetskontroller ständigt ökat.

Även om de direkta hoten som riktas mot åklagare i Sörmland fortfarande är ganska få så ökar behovet av säkerhet i rättssalarna. Den grova brottsligheten ökar och det är inte heller ovanligt att åtalade har psykiska problem och kan agera oberäkneligt.

Karaktären på ett mål kan också upplevas som ett hot i sig av åklagare, speciellt mål som rör grova våldsbrott och organiserad kriminalitet. Sammantaget har utvecklingen lett till att allt fler rättegångar i länet genomförs efter säkerhetskollar, eller som i fallet med den nu aktuella rättegången mot poliskommissarien, flyttas från Eskilstuna till en säkerhetssal i Stockholm.

På måndag börjar ännu en rättegång som flyttats till en säkerhetssal i Stockholm. Det så kallade Kalkbrottsmordet. Och nu säger Chefsåklagare Ulf Stålhane att Sörmland är i stort behov av en egen säkerhetssal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista