Sörmländsk sperma på tredje plats

Sörmländsk tjursperma sprider den Svenska Rödbrokiga Boskapen över världen. Svensk avel och exporten av svensk tjursperma går allt bättre och en av de allra bästa tjurarna föddes här i Sörmland på Sperringe gård i Gnesta.

Bonden och tjuruppfödaren Per Löfgren berättar att han länge försökt få fram en riktigt bra avelstjur och har nu äntligen lyckats.

Exporten av svensk tjursperma har fördubblats det senaste året. Som skäl till det ökade intresset har nämnts den svenska rödbrokiga boskapens kvaliteter, men även det höga hälsotänkandet som finns i Sverige. Och en av de riktiga topptjurarna kommer från Sperringe gård i Gnesta och ligger nu på delad tredje plats av de 14 godkända avelstjurarna.

Han beräknas ge liv åt drygt 50 000 kalvar i bland annat Mexico, USA och Italien. Tjurens förre ägare Per Löfgren är stolt över sin insats för svensk avel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista