Fler överger sin bil

Problemet med övergivna bilar längs dom sörmländska vägarna har ökat. Det konstaterar både vägverket och polisen. Och Lars Alm enhetschef på stiftelsen ”Håll Sverige är rent” reagerar över att privatpersoner inte tar ansvar för sina bilar.

När man ser övergivna bilar längst vägen eller på andra platser är det oftast så att ägaren själv har dumpat bilen. Men många bilar stjäls också och ibland kan det ta en viss tid innan polisen får tag på ägaren.

Det första halvåret i år har 602 bilar stulits i Sörmlands län. Om en dumpad eller stulen bil står trafikfarligt är det på polisens ansvar att få bort den, de ställer den då på första bästa ställe så får ägaren åka och hämta den. Om det inte går att få tag på ägaren för att till exempel nummerskylten är borttagen så ligger ansvaret att ta bort bilen hos den som äger marken.

Längst vägen är det alltså vägverkets ansvar, vid busshållsplatser, bussbolagen och på en privatpersons tomt är det dennes ansvar.

Lars Alm på ”Håll Sverige rent” berättar att de planerar en ny kampanj i Sörmland nästa år där man kommer att försöka att ställa ägare till dumpade bilar till svars.

Om du dumpar din bil kan du dömas till böter och i värsta fall fängelse.

Under den ett och ett halvt år långa kampanj som stiftelsen avslutade förra året samlade man in 4000 övergivna bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista