Kalkbrottsmordet i hovrätten

På måndagen inleddes rättegången i hovrätten om mordet i kalkstensbrottet i Barva utanför Eskilstuna för över tio år sedan. De tre personer i 30-årsåldern som i tingsrätten dömdes till fleråriga fängelsestraff för mordet på 19-årige Andreas Bengtsson står inför rätta för mord. Bland annat ska två nya vitten höras, vittnen som, enligt advokat Dick Levinsson, stärker hans uppfattning om att två av de dömda är oskyldiga.

I maj dömdes tre män för att ha mördat 19-årige Andreas Bengtsson i Eskilstuna för tio år sedan. Tingsrätten dömde samtliga åtalade till fängelse för mord. En 31-åring dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse, en 30-åring dömdes till tio års fängelse, också mot sitt nekande och den 27-åring, som erkänt delaktighet, dömdes till fyra års fängelse. De dömdes trots att det inte finns någon teknisk bevisning som binder dem till mordet - exempelvis har inget mordvapen har hittats.

När rättegången hölls i tingsrätten i våras var det stort säkerhetspådrag, det är det nu också. Rättegången i hovrätten hålls i säkerhetssalen vid Sollentuna tingsrätt eftersom det finns en hotbild. 50 vittnen är kallade till rättegången som håller på hela augusti.

Tingsrätten ansåg att det är klarlagt att motivet till mordet var att Andreas Bengtsson hade skulder för knarkaffärer och att han dödades eftersom han inte betalade. Enligt domen finns det inget i polisutredningen som säger att 27-åringen ljuger och ingen av de åtalade har något alibi för tiden då mordet skedde. Det får nu hovrätten avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista