Klassmorfar till stöd för skolelever

Behovet av vuxna som kan stödja barn och ungdomar i sörmlands skolor är stort. Och därför började på måndagen 19 män från olika delar av länet att utbilda sig till klassmorfäder på folkhögskolan I Eskiltuna. Alla som deltar i den terminslånga utbildningen är långtidsarbetslösa män, 55 år eller äldre.

Meningen är att männen ska fungera som extra vuxenresurser på skolorna. Enligt, Wenche Östensén, ordförande i föreningen Klassmorfar Sörmland, så är behovet av klassmorfäder större än tillgången. Alla de kommuner som har klassmorfäder vill ha fler. 

I Sörmland är det bara i Flen och Trosa som det idag inte finns klassmorfäder. Detta trots att skolorna bara betalar en liten del av kostnaden kring klassmorfar. Istället finansieras klassmorfar med olika staliga stöd. Anställningen är tidsbegränsad till två år. Idag finns redan 40 klassmorfäder ute på skolorna förutom de 19 som nu påbörjar sin utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista