Arbetslösheten ökar

Arbetslösheten i Sörmland fortsätter att öka mer än i övriga delar av landet. Det visar statistik som Länsarbetsnämnden presenterade på tisdagen.

Förra månaden ökade arbetslösheten med knappt en procent jämfört med samma månad förra året och antalet varslade personer dubblerades. I landet var ökningen en halv procent. Det visar färsk statistik från Länsarbetsnämnden. Den öppna arbetslösheten ökade med 800 personer och ökningen är kraftigare i länet än i övriga landet i genomsnitt.

Den totala arbetslösheten, det vill säga både öppet arbetslösa och personer i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ökade med drygt 1200 personer.

Efterfrågan på arbetskraft minskar och normalt sjunker antalet lediga platser på arbetsförmedlingarna under sommaren, men minskningen är kraftigare i sommar jämfört med tidigare år. De lediga jobb som finns är framförallt inom transport, kommunikation, stuveri och lager.

Eskilstuna fortsätter att ha den högsta totala arbetslösheten i länet - drygt nio procent, tillsammans med Katrineholm, på knappt nio procent. Men den öppna arbetslösheten är lika stor i Katrineholm som i Eskilstuna.

I Strängnäs har den öppna arbetslösheten ökat mest sedan juli förra året om man jämfört utvecklingen det senaste året i länets kommuner. I Oxelösund minskar den öppna arbetslösheten något, och kommunen har haft den bästa utvecklingen. Som Radio Sörmland rapporterat tidigare visar Länsarbetsnämndens senaste prognos att sysselsättningen kommer att minska i år och att en eventuell vändning på arbetsmarknaden kommer först senare delen av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista