Trosa

Projekt gav livslusten tillbaka

1:28 min

Efter att ha varit utbränd och inte kunnat arbeta fick Anna arbetsförmågan tillbaka efter att ha deltagit i Trosam-projektet. Ett projekt som pågick inom trosa kommun mellan 2006 och 2009. I dag är hon en av dem som tagit sig ut på arbetsmarknaden igen.

– Det blev ju skillnad. Från att ha suttit ensam och skämts över sig själv så fick jag tillbaka livslusten. Jag mötte människor och jag kunde vara mig själv, berättar Anna som är av dem som deltagit i projektet.

Anna blev utbränd och hade varit sjukskriven ett år när försäkringskassan föreslog att hon skulle börja i projektet TROSAM som en av 58 personer i projektet. TROSAM byggde på ett samarbete mellan bland annat Landstinget, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Under de tre år som projektet pågick lyckades 65 procent av deltagarna ta sig tillbaka ut i arbetslivet.

När en av projektets ledare Ann-Sofie Karlsson och hennes kollega Madeleine Söderström kollar hur deltagarna mår fem år efter att projektet startade visar det sig att de flesta ständigt mår bättre. Ann-Sofie Karlsson är nöjd.

– Nu har vi gjort en första koll och det har visat sig att deras upplevda hälsa och livskvalité fortsätter att öka fem år efter starten. Det var ett lyckosamt projekt och det är fortfarande hållbart, säger Ann-Sofie Karlsson.

Och för Anna, en av deltagarna i projektet ser framtiden ljus ut. Hon driver i dag eget företag.

– Jag fick lära mig nya saker och framför allt fick jag tillbaka livslusten, säger Anna.