katrineholm

"Svårare att få hjälp på BUP"

0:55 min

Det kan bli svårare för barn som är på väg in i psykisk ohälsa att få hjälp på Barn- och Ungdomspsykiatrins mottagning i Katrineholm.

När åtgärdspaketet från Landstinget klubbades igenom i går så stod det klart att två psykologtjänster försvinner från den redan ansatta mottagningen.

– De problem som inte riktigt faller ut i att barnen har svårigheter i sitt liv, kommer vi att säga nej till, säger Peter Ankarberg som är verksamhetschef på barn och ungdomspsykiatrin i Nyköping och Katrineholm.

De två psykologtjänsterna som nu ska bort, efter att landstinget sa ja till åtgärdspaketet igår, var otillsatta. Tanken var att två psykologer skulle anställas för att mottagningen skulle hinna med alla som sökte, men nu blir de utan avlastningen.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Nyköping och Katrineholm ökar i takt med att fler unga i psykisk ohälsa söker hjälp, enligt Peter Ankarberg, men nu kan det alltså bli svårare för de som söker sig till barn och ungdomspsykiatrin att få hjälp om de inte har en tydlig psykiatrisk problembild. Ribban höjs.

– Personalen kan inte kompensera i det här så istället så kommer vi att bli lite hårdare med vem som får komma till oss, för att personalen ska få rimliga arbetsvillkor, säger Peter Ankarberg.