Infiltratören hördes om narkotikaaffärerna

På onsdagen fortsatte rättegången i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt mot den 35 årige poliskomisarien och den jämnåriga infiltratören från Eskilstuna och de åtta andra åtalade i det stora vapen- och narkotikamålet. På onsdagen förhördes den som av åklagarna pekats ut som infiltratör.

Infiltratören från Eskilstuna är en av huvudmännen i härvan tillsammans med poliskommissarien från Stockholm. Infiltratören är åtalad för bland annat grovt narkotikabrott. Men han förnekar att han gjort sig skyldig till det.

På onsdagen hördes han för första gången i rättsalen om hur han fick kontakt med en fånge, som styrde narkotikaaffärer inifrån Hällbyanstalten i Eskilstuna tillsammans med en förrymd narkotikahandlare från Holland. Infiltratören var, enligt åklagaren, fångens närmaste man utanför murarna.

Infiltratören bekräftade vid förhören i rätten hur han kom i kontakt med fången, som i sin tur hade kontakt, via insmugglad mobiltelefon, med holländaren som sålde narkotika till köpare i Sverige. Infiltratören berättade om hur affärerna startade och hur leveranser och försäljning gick till.

Både fången och holländaren dömdes 2001 till tio års fängelse för grovt narkotikabrott, men narkotikaaffärerna och kontakterna fortsatte när fpngen satt på Hällbyanstalten, bekräftade infiltratören i förhören i rättssalen på onsdagen.

Enligt åklagaren var det poliskommissarien som gav infiltratören uppdrag att kartlägga narkotikaleveranserna genom otillåten brottsprovokation. Syftet var att senare avslöja ligan.

Enligt åklagaren har infiltratören och kommissarien förmedlat kontakter mellan fången och holländaren, som var säljare av kokain och som skickade knarkkurirer till Sverige. Knarket skulle sedan köpas av två huvudköpare, som är åtalade, och dessa skulle sedan sälja det vidare till olika köpare i mellansverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".