Flen

Reglerna mot tvångsgifte ska skärpas

1:08 min

Barn och ungdomar som riskerar tvångsäktenskap under utlandsresor i sommar ska få bätte stöd och hjälp av svenska ambassader och konsulat.

Utrikesdepartementet har tagit fram en särskild vägledning för ambassaderna om hur de ska stödja olika fall där unga befinner sig utomlands och riskerar att bli bortgifta.

I Sörmland märker fritidsledarna Gisela Stucki och Helen Zetterström vid fritidsgården i Flen att det är färre tjejer som kommer till fritidsgården under sommaren.

– Man undrar ju var det är. De har varit här i två års tid och sen plötsligt så kommer de inte ens kompisarna vet var de är, berättar Helen Zetterström.

– Sen kommer de och har en ring på fingret. Jag tror att man ställer till med ett stort bröllop i ett annat land. Man åker på semester, säger Gisela Stucki.

Arrangerade äktenskap mot någons vilja är i sig inte något lagbrott i Sverige, däremot exempelvis i Norge. Ungdomstyrelsen uppskattar att 70 000 unga i Sverige lever med begränsningar och villkor i förhållande till äktenskap.

I maj 2012 ska förre justitiekanslern Göran Lambertz vara klar med en utredning om skärpta regler mot tvångs- och barnäktenskap.

– Jag tror framförallt att man ska se tecken tidigare. Jag tror att skolan också kan bli bättre på att se. Jag tror att vi ska bli bättre på att säga ifrån, säger Gisela Stucki som arbetar på fritidsgården i Flen.