Infiltratören hårt pressad om knarkaffärerna

På torsdagen fortsatte förhören i Stockholms tingsrätt med den person som pekats ut som infiltratör i den knark- och vapenhärva som Sörmlandspolisen nystat upp. Bland annat pressades infiltratören hårt om narkotikaaffärerna av den medåtalade poliskommissariens advokat Per Liljekvist.

Infiltratörens advokat Nils Uggla stäldle frågor om när och hur hans klient kom i kontakt med poliskommissarien och hur han fick olika uppdrag av honom.

Det framkom att han flera gånger sedan slutet av 90-talet haft olika uppdrag att infiltrera kriminella grupperingar och lämnat information till poliskommissarien. Han säger att han tjänat uppemot 300 000 kronor på det och i polisutredingen redovisar en av hans chefer att polismyndigheten betalat ut drygt 128 000 kronor.

Infiltratören fick frågan om han och kommissarien någon gång diskuterat brottsprovokation, men han sa att han inte har någon kunskap om vad det är och att man aldrig diskuterat att göra något olagligt. Kommissarien anklagas för att ha använt otillåtna metoder i sitt polisarbete, bland annat otillåten brottsprovokation, och använt infiltratören som informationskälla. Infiltratören sa att alla operationer i den undre världen har skett på uppdrag av poliskommissarien.

Poliskommissariens advokat Per Liljekvist pressade infiltratören hårt om narkotikaaffärerna. Enligt Liljekvist har infiltratören delvis tagit egna initiativ och fått en central roll i affärerna, något som enligt honom inte var godkänt av poliskommissarien. Eftersom poliskommissarien förnekar brott, verkar det, inledningsvis, som om advokat Per Liljekvist vill lägga skulden för narkotikaaffärerna på infiltratören.

Poliskommissarien har flera gånger, både i polisförhören och den första rättegångsdagen förnekat att han ska ha gett infiltratören i uppdrag att hämta information i kriminella kretsar och att han inte gett honom i uppdrag att genomföra otillåten brotstprovokation.

Under torsdagen hörs även poliskommissarien av åklagarna för första gången i rättssalen.

Fredrik Blomberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista