Narkotikabeslagen på anstalter ökar

Narkotikabeslagen ökar på Hällbyanstalten i Eskilstuna och Mariefredsanstalten, precis som i resten av landet. Så sent som i tisdags gjorde man ett av de större belagen på länge, drygt 70 gram hach beslagtogs på Hällbyanstalten.

Sätten att smuggla in narkotika är många säger Göran Ländin som är säkerhetschef på Hällby, men det vanligaste är att kasta det över muren. Förra året gjordes totalt 19 narkotikabeslag på Hällbyanstalten.

Det var hasch, amfetamin, kokain och heroin. Hittills i år har man redan gjort 13 beslag, det senaste den här veckan. Skillnaden från tidigare är inte bara att det görs narkotikabeslag oftare, det är också större mängder, det vill säga mer gram.

Jörgen är en av de intagna på Hällby. Han är dömd till sju års fängelse för grovt narkotikabrott, och han bekräftar att det finns gott om droger på insidan.

Peter Kjellin, säkerhetsansvarig på Mariefredsanstalten säger att en orsak till det är att de har många fångar med långt missbruk bakom sig.

Han säger också att utvecklingen i fängelserna är en spegel på hur det ser ut i resten av samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".