Stort dopningstillslag i Strängnäs

Polisen i Sörmland har gjort ett av de större beslagen av dopingpreparat på länge. En 17 årig och 19 årig pojke begärs i dag, fredag,  häktade misstänkta för bland annat grovt dopningbrott.

De två pojkarna är båda från Strängnäs och förutom misstanken om grovt dopningbrott begärs de också häktade för grovt vapenbrott och grov varusmuggling. Enligt polisen är beslaget mycket stort, ett av de största på mycket länge. Det handlar om minst 50 000 enheter i form av bland annat tabletter.

Den stora mängden gör också att polisen misstänker att pojkarna haft för avsikt att sälja preparaten vidare. Men vilken typ av dopingmedel det handlar om vill varken åklagare eller polisen kommentera.

Både 17- och 19 åringen är kända av polisen sedan tidigare. 17 åringen har tidigare dömts för vapenbrott och när polisen nu gjorde sitt tillslag hittade man också stor mängd tårgassprej. Därav misstanken om grovt vapenbrott. Även tårgassprejen misstänker åklagaren var avsedd för vidare försäljning.

Vad som framkommit i de inledande förhören med de båda är inte känt. Både åklagare och polisen är mycket sparsamma med detaljer i avvaktan på häktningsförhandlingen som hålls på fredagens eftermiddag.

Dopingpreparaten är tillverkade i olika länder, bland annat Grekland. Hur dopingmedlen kommit in i landet är inte klarlagt. Men, enligt polisen, har det förmodligen smugglats in vid ett  eller flera tillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista