Blå kritik mot bostadspolitik

Moderaternas gruppledare i Eskilstuna, Iha Frykman, riktar hård kritik mot kommunens bostadspolitik. Hon menar att kommunen för länge sedan borde ha planerat för nya bostäder för att bättre möta den efterfrågan som nu finns.

- Just nu kan man säga att man gör vad man kan, men det är för sent. Vi skulle ha varit igång tidigare med bland annat översiktsplanen, som är grunden för nya bostäder.

Antalet tomma lägenheter i Eskilstuna har minskat kraftigt de senaste fem åren och ansökningar om bygglov har ökat kraftigt. Efterfrågan på bostad är stor eftersom fler flyttar till stan, men behovet är svårt att tillgodose. Kommunen planerar att bygga nya lägenheter och planer och marker finns för ny bostadsbebyggelse. Men kommunledningen borde ha satsat mer tidigare för att bättre möta inflyttningen som började för några år sedan, menar moderaternas Iha Frykman.

– Vi vet inte hur det ser ut om fyra, fem år. Då kanske marknaden har minskat igen. Nu är den överhettad istället.

Den socialdemokratiska och vänsterpartistiska kommunledningen har pekat på risken för bostadsbrist och försöker nu ta reda på vilka behov som finns och vilken efterfrågan som finns på olika bostäder i kommunen. En effekt av bostadsbrist är att människor och företag inte flyttar hit, säger Iha Frykman.

– Det är ju färre som har möjlighet att flytta hit och svårare för företag att få arbetskraft.

Enligt Iha Frykman vågar inte privata bostadsbolag bygga nytt i Eskilstuna och jämför med Västerås och Västmanland där det är tvärtom. Det är ett tecken på att kommunen inte tillräckligt lyckats marknadsföra Eskilstuna som en tillväxt- och inflyttningsort, säger hon.

– Här är det Peab som byggt tornen vid Tunavallen, men det är ju det enda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista