Flera nya naturreservat i länet

Sörmland kan få ett tiotal nya naturreservat det närmsta året, och ännu fler kan komma senare. Finansieringen sker genom de drygt 14 miljoner kronor i statligt stöd som Sörmland får för att skydda värdefull natur.
Länsstyrelsen ligger just nu i direkta förhandlingar med markägare vid ett tiotal områden i Sörmland för att köpa loss mark till nya naturreservat. Dessutom finns långt framskridna planer på att bilda ytterligare tio reservat runtom i länet. Varje år delar naturvårdsverket ut statliga pengar för skyddet av värdefull natur och i år tilldelas Sörmland drygt 14 miljoner kronor - en ökning med en miljon sen ifjol. Eftersom förhandlingar pågår så vill länsstyrelsen i dagsläget inte gå närmare in på vilka områden som nu är aktuella, men enligt Bo Westman, naturvårdare på länsstyrelsen, handlar det i första hand om naturreservat för att värna särskilt skyddsvärd skogsmark, där höga ekonomiska avverkningsvärden står på spel. Men även andra naturtyper förekommer. Länsstyrelsen vill exempelvis också särskilt skydda löv- och ädellövskog med nya naturreservat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".