E20 avstängd efter tankbilsolycka

En tankbilsolycka inträffade väster om Härad vid 4-tiden på måndagen och E20 kommer att vara helt avstängd i ett dygn framöver. Uppemot 30 000 liter bensin av 56 000 liter, som fanns i tankbilen, rann ut, enligt den senaste bedömningen från räddningstjänsten, som hållit på med saneringsarbeten sedan olyckan inträffade.

Tankbilen körde in i en bropelare på E20 väster om Härad mellan Strängnäs och Eskilstuna. Tanken lossnade från släpet och hamnade på marken vid sidan om, sa räddningsledaren Mårten Eskilsson på räddningstjänsten till Sveriges Radio Sörmland vid 6-tiden på måndagen.

- Vi samlar upp den bensin som fortfarande läcker från tanken och har säkrat området mot brand genom att lägga ut skum och vi väntar på en extra tankbil som vi ska tanka över resterande bensin från tanken i, sa Mårten Nilsson på räddningstjänsten vid 6-tiden på måndagen.

Enligt den bedömning som räddningstjänsten gjorde vid 8-tiden har 20 000 liter bensin, av 56 000 liter som fanns i lastbilens tankar, runnit ut. Senare ändrades den uppgiften till uppemot 30 000 bensin. All bensin finns i vägbanken och efter bärgningen ska man gräva ett hål, som en brunn, för att samla all bensin som rinner från vägen.

Räddningstjänsten bedömer att bensinen inte påverkat vattentäkter i området, men det är oklart hur miljön har påverkats i allmänhet.

- Det har ju påverkat miljön. Men vi beömer inte att det finns någon risk för dricksvattnet för de som bor i Härad eftersom de tar vatten från annan vattentäkt. Man kommer att få schakta bort en del jordmassor, men i övrigt har det inte runnit ut så mycket att det påverkat någon enskild brunn i området, men vi samlar upp det som läcker ut och vallar in det som har läckt ut och kommer att köra bort det under dagen.

En person från lastbilen fick föras till sjukhus eftersom han fått bensin i ansiktet, uppger polisen. Troligen är det chauffören. Polisen finns på plats för att dirigera om trafiken. Polisen leder om trafiken på gamla E20 istället. Trafik som kommer västerifrån bör svänga av E20 vid Kjula trafikplats och trafik som kommer österifrån kan svänga av E20 i Härad, uppger Sos Alarm.

- Det kommer att bli störningar i trafiken, men det kommer att gå att ta sig fram åt båda hållen.

Fordonet bärgades vid 10-tiden. Men E20 kommer att vara avstängd i båda riktningarna under ett dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista