Sörmlandselever äter skolmaten

Allt färre ungdomar äter skolmaten, visar en ny undersökning. Men Sörmlandskommunerna har inte de här problemen anser de själva. - Det är därför att vi infört fler rätter att välja mellan, säger Inger Törnlund, kostkonsulent på Eskilstuna kommun.
Sen 1994 har antalet ungdomar som äter skolmaten varje dag sjunkit från 57 till 47 procent. Det visar den undersökning som Livsmedelsverket och Centralförbundet för Alkohol- och narkotikaupplysning har gjort. Var fjärde flicka äter ingen lunch alls i skolan och många äter godis istället. Det är bara 17 procent av eleverna som äter skolmaten varje dag. Eskilstuna har inte de här problemen, enligt Inger Törnlund som är kostkonsulent på kommunen. Hon säger att det bland annat beror på att man har infört fler rätter att välja på. Inte heller i Nyköping och Strängnäs känner de kostansvariga igen sig i de här siffrorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista