Politikerna äldre eller yngre?

Socialdemokraterna i Sörmland säger själva att de lyckats med en föryngring på den riksdagslista inför höstens val. Men det beror helt på hur man räknar. Det är lika korrekt att säga att partiet satsar på fler äldre riksdagskandidater.
När det gäller de tio första namnen så är genomsnittsåldern inför årets val drygt 45 år. Vid förra valet var den knappt 43. Ser man till de fem toppnamnen från förra valet, som för övrigt har exakt samma placeringar på årets valsedel, så är det otvetydigt så att de alla blivit fyra år äldre. Dessa är Anna Lindh, Reynold Furustrand, Laila Bjurling, Michael Hagberg och Elisabeth Markström Enda möjligheten att kunna tala om föryngring är därför om man bara räknar kandidaterna på platserna sex och sju, Fredrik Olovsson, 29 och Caroline Helmersson-Olsson 39. De är klart yngre än de som hade motsvarande placeringar på 1998 års valsedel. Fortsätter Anna Lindh som minister blir Olovsson hennes ersättare, och går socialdemokraterna starkt framåt och får ett nytt utjämningsmandat, kommer också Helmersson-Olsson in. Men inte ens då går det att säga att socialdemokraterna på sörmlandsbänken är yngre än de som tog plats efter förra valet. Ändå tycker Reynbold Furustrand att det är berättigat att tala om en föryngring.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista