"Närpolisreformen misslyckad i Sörmland, trots bevarade polisstationer"

Den nya närpolisreformen, som genomfördes för 10 år sen, har gjort att många närpolisstationer lagts ned, men i Sörmland har man behållt alla stationerna.

-Men trots det har reformen snarare fått motsatt effekt än vad som var tänkt, säger Björn Olsson, polisinspektör på Informations- och brottsofferenheten i Eskilstuna.

-På grund av personalbrist har det inte fungerat riktigt som det var tänkt. Jag tror att man tillförde för stor del av polisresurserna till den här närpolisverksamheten. Och då gapade man över lite för mycket, säger Björn Olsson.

Enligt den nya närpolisreformen, som genomfördes 1994, så skulle 30 procent av poliserna jobba som närpoliser.

De skulle synas ute mer och jobba mer med vardagsbrottsligheten, men de skulle också vara ute oftare i skolorna för att förebygga kriminalitet bland ungdommar.

Men allt fler närpolisområden läggs ner och polisen finns mest i de större städerna. Men Sörmland är ett undantag där, eftersom man inte har lagt ner ett enda närpolisområde sen reformen genomfördes. Men ändå så fungerar närpolisen inte, menar Björn Olsson, på Eskilstunapolisens informations- och brottsofferenhet.

-De arbetsuppgifter som en närpolis skulle ha fick de inte. Det förebyggande arbetet och fotpatrulleringen, som jag menar är mycket förebyggande, genomfördes inte som planerat. De uniformerade poliserna och kanske nån civilpatrull skulle göra att 80-90 procent av brotten i centrum skulle försvinna, det vet vi av erfarenhet.

Meningen med närpolisreformen var att polisen skulle ut mer bland folk, men det blev precis tvärtom?

-Ja, så tycker jag det har blivit. Det är inte polisens eget fel, utan verkligheten har blivit en annan än vad vi tänkte, säger Björn Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".