Farligt vatten

Tiotusentals kemikalier, som används av både industrier och hushåll, går idag opåverkade genom reningsverken och ut i sjöar och vattendrag. Dagens reningsverk är nämligen inte alls gjorda för att ta hand om de kemikalier och andra restprodukter som vi dagligen använder. Och Kjell Westermark, miljöinspektör på Miljö- och byggförvaltningen i Eskilstuna, säger att ingen vet hur stora problemen är.

-Reningsverken är inte gjorda för att ta hand om såna här rester, då rinner det ju rakt igenom oftast. Och här är det snarare de små källorna som är orsaken, säger miljöinspektören Kjell Westermark.

De små källor som Kjell Westermark talar om är utsläpp från bland annat hushåll, jord- och skogsbruk och även från dagvattensystemen.

Och det är just från dessa källor som utsläppen ökar. Hushållen och de vanliga konsumenterna står för en allt större del av den totala mängden föroreningar.

Industrierna har minskat sina utsläpp och blivit bättre på att rena sitt vatten. Industrierna utsläpp är också lättare att kontrollera eftersom man kan lokalisera varifrån utsläppen sker.

Hur många ämnen och i vilka mängder som de hamnar i de sörmländska vattendragen kan ingen Radio Sörmland talat med svara på, varken på lokal myndighetsnivå eller på de nationella tillsynsmyndigheterna Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen. Inte heller effekterna av ämnerna är utredda.

Av 30 000 kända kemikalier som används i sverige idag är endast ett fåtal utredda, enligt uppgifter från Kemikalieinspektionen. Ingen vet därför vilka och hur många miljögifter vi utsätts för, enligt Kjell Westermark.

-Jag vet inte omfattning och vi har inte sett konsekvenserna av de ännu.

Så det kommer inte ringa nån varningsklocka nånstans när det är på tok för mycket utsläpp?

-Jag tror inte det, det märker vi nog aldrig av.

Hur har man kontroll på det som man på reningsverket inte kan ta tillvara på?

-Det vet vi egentligen inte. Vi litar nog till att naturen har en kraft att överleva det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".