Fler poliser väntas på småorter

Inom något år kommer allmänheten i de mindre orterna som Gnesta, Trosa och Vingåker se fler poliser synliga på stan och möjligheten att lösa och förebygga brott kommer att öka. Det säger polisen som är i full fart med att planera den nya organisationen som började gälla från årskiftet.
I Vingåker utökas personalstyrkan från tre till fem polisen från den första mars och i Gnesta kan det finnas uppemot tio poliser om något år och det är mer än dubbelt så många jämfört med idag. Det säger närpolischefen Thomas Martinsson. - Det gör att vi kan rikta våra resurser mer mot till exempel bostadsinbrott och narkotikabrott, vilket leder till ökad trygghet för medborgarna. Från och med årskiftet blev tre polisområden nio närpolisområden, som har stark självständighet och bestämmer över personal, ekonomi och arbetsmiljö. Just nu slipar närpolischeferna på planering och målen. De mindre orterna blir vinnare, enligt Länspolisledningen. Mer resurser tillförs de mindre orterna vilket på sikt ska innebär fler poliser. Den nya polisorganisationen innebär fler poliser i yttre tjänst på småorterna, men också en hel del utredningsarbete. Ett tätt samarbete ska också fortsättningsvis ske mellan polisen i Gnesta och polisen i Trosa, Nyköping och Oxelösund. Den nya organisationen kan, enligt polisen, skapa bättre försutsättningar för att serva allmänheten och lösa brott, till exempel att polisen kan vara på plats snabbare när det händer något. Johan Norrman, närpolischef i Vingåker, säger att medborgarperspektivet betonas ännu mer nu jämfört med tidigare, bland annat ska medborgarenkäter ligga till grund för hur polisen ska arbeta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".