Reningsverken klarar inte av våra föroreningar

Reningsverken klarar inte av att rena det moderna samhällets föroreningar som innehåller tusentals kemikalier och tungmetaller.

På reningsverket i Gnesta ser, VA-chefen Jesper Fedderssén, ett problem med att reningsverken tar emot vatten som dom inte kan rena. Han menar att producenterna och konsumenterna av kemikalierna måste ta sitt ansvar så att kemikalierna inte hamnar i vattnet där ingen har kontroll på dem.

Ingen av dom fyra kommuner i länet som Radio Sörmland talat med har någon kontroll på vilka de tusentals kemikalier som passerar genom de lokala reningsverken, utan att renas, är.

Visserligen är kommuner och reningsverk skyldiga att ta prover på både det vatten som rinner in och ut ur reningsverket. Men dessa prover är begränsade till de fåtalet ämnen som reningsverket är ålagda att rena, som till exempel fosfor, kväve och bakteriella näringsämnen. Hit hör också ett begränsat antal tungmetaller.

I Gnesta tas prover på reningsverkets slamm två gånger om året och vattnet som går ut ur reningsverket provas en gång varannan vecka.

Anledningen till att så få prover tas med så långa mellanrum är att analyserna som görs är dyra. Att mäta efter flera tusen ämnen är därför inte rimligt, enligt de miljöinspektörer i Flen, Gnesta, Eskilstuna och Katrineholm som Radio Sörmland talat med.

Flera av miljöinspektörerna menar att det är omöjligt att på kommunal nivå ha koll på utsläppen och man efterlyser ett statligt ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista