Det behövs förbättring för unga brottsoffer

Polisen och Brottsofferjouren i Eskilstuna vill att förutsättningarna för unga brottsoffer som drabbats av unga gärningsmän ska bli bättre. Som det är nu så får unga brottsoffer som har blivit utsatta av minderåriga väldigt väldigt sällan skadestånd.

Anledningen är att brott som begås av personer yngre än 15 år sällan utreds av polis. Och väcks inte åtal har brottsoffrena väldigt liten möjlighet att begära skadestånd.

Anita Westin Brodd är ordförande i Brottsofferjouren i Eskilstuna och tycker att dagens situation är dålig. Hon tycker man alltså att unga människor borde behandlas precis som vuxna och alltså ha rätt till skadestånd trots att de som utsatt dem för brott är under 15 år.

Precis så resonerar också Marion Jensen på polisen. Hon jobbar inom polisens ungdomsgrupp som har hand om unga brottslingar och hon vill se en förändring.

Som det är idag krävs det alltså en polisutredning av ett brott för att Brottsoffermyndigheten ska betala ut skadestånd. Och  något sånt har inte delats ut i Eskilstuna till någon minderårig än så länge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista