"Utsläpp av kemikalier inte försvarbara"

Det är inte försvarbart att tillverka och släppa ut kemiska ämnen som ingen vet skadeverkningarna av. Det säger Mona Blomdin Persson, chef för Svenska Naturskyddsföreningens miljöavdelning.

Detta efter att Sveriges Radio Sörmland uppmärksammat att flera tiotusentals kemikalier och tungmetaller hamnar i vattendragen eftersom reningsverken inte är gjorda för att ta hand om kemikalier.

Kunskapsläget om kemikalieutsläppens effekter på människor och natur är mycket dåligt idag. Inte heller sker det någon kontroll av de många produkter som hushållen köper och som innehåller kemiska ämnen.

Mona Blomdin Persson tycker visserligen att reningsverken måste bli bättre på att rena kemikalier när utsläppen är så omfattande och hela tiden ökar, men hon menar samtidigt att arbetet med kemikalieutsläppen måste vara förebyggande.

Ett bra sätt att arbeta förebyggande är att konsumenterna ska använda sin konsumentmakt och köpa produkter som är miljömärkta.

– Jag tror att det finns en allmän föreställning att de produkter vi köper är kontrollerade, men så är det inte. Sen litar man kanske på att reningsverken tar hand om dem, men det gör de inte. Det finns ingen granskning av det stora flertalet kemikalier som vi släpper ut i naturen idag. Jag tycker inte att det är försvarbart att vi sprider kemikalier storskaligt som vi inte har en aning om vilka effekter de kan orsaka, säger Mona Blomdin Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista