EU stoppar förbud mot okända kemikalier

Den europeiska kemikalielagstiftningen, som kallas Reach, har under flera år försenats på grund av en inflytelserik lobbyverksamhet från kemiindustrin och nationella ekonomiska intressen hos olika medlemsländer inom EU.

Enligt socialdemokraten Monica Lövström, politisk sakkunnig på Miljödepartementet, så kan inte Sverige på egen hand förbjuda användandet av dom tiotusentals kemikalier som ingen vet skadeverkningarna av, eftersom det skulle kunna uppfattas som ett handelshinder av dom övriga medlemmarna inom EU.

– Varor ingår i vårt gemensamma arbete inom EU så vi kan inte förbjuda saker och ting. Vi har en gemensam marknad så det kan bli ett handelshinder om vi förbjuder varor, säger Monica Lövström.

Enligt Monica Lövström så är det alltså en gemensam europeisk kemikalielagstiftning som är svaret på problemen med det ständigt ökande kemikalieanvändandet och de miljö- och hälsoproblem som finns till följd av detta.

Så när kommer Reach att bli verklighet och få den betydelse som Monica Lövström säger att den kommer att ha på dagens miljö- och hälsofarliga kemikalieanvändnade?

– Jag kan inte svara på det, men inom ett par år tror vi, säger Monica Lövström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".