Många äldre längtar till Stenfasta

För många äldre pensionärer betyder lägenhetslivet i stan en ofrivillig isolering och ensamhet. På Stenfasta gästhem utanför Stallarholmen driver Stadsmissionen ett pensionärskollo sedan sextio år tillbaka. 

Dit åker många äldre pensionärer för att få slippa ensamheten, träffa jämnåriga och vara nära naturen. För 94-åriga Lilly Bremer betyder två veckor på Stenfasta mycket. Hon säger att när hon kommer hem på hösten så längtar hon till nästa sommar när hon kan återvända till Stenfasta.

-Det är så många som åker till sina sommarstugor då blir man ensam. Jag trivs med att ha många människor omkring mig, säger Lilly Bremer.

Enhetschefen på Stenfasta pensionärskollo, Madelene Gyllenhammar, säger att det här är den enda möjligheten för många äldre att komma ut i naturen och att få träffa jämnåriga.

De flesta som kommer till Stenfasta är från Stockholmstrakten. De bekostar själva boendet och en förutsättning för vistelsen är att de har så pass bra hälsa att de kan klarar det mesta på egen hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista