Barnvåldtäkter sällan till åtal

Det finns brister i polisens och åklagarnas våldtäktsutredningar, det anser den före detta Eskilstunapolisen och våld- och sexualbrottsutredaren Monica Dahlström-Lannes.
Antalet anmälda våldtäkter mot barn ökar kraftigt, men det är få som leder till åtal och det beror delvis på åklagarna säger Monica Dahlström-Lannes. Just i Eskilstuna har, Monika Dahlström-Lannes goda erfaranheter av åklagarnas arbete. Men värre är det i storstäderna. Bara 5-6 procent av de polisanmälda fallen leder till åtal. Att en del fall är tveksamma är helt klart. Men ibland finns så klara misstankar att man skulle ha förhört barnen, anser Dahlström-Lannes, barnen är tillräckligt gamla, men de förhörs ändå inte. Bättre kunskap behövs hos åklagare och polis, men de måste också våga ta i tu med såna här mål, säger hon. Thomas Malmenby som är åklagare i Nyköping, säger att det är självklart att åklagare och polis kan bli bättre på att utreda de här fallen, men också att resurserna inte räcker till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".