Mer aktier ska rädda landstingets pensioner

Landstinget Sörmland har en närmast gigantisk skuld till sina anställda - det handlar om framtida pensionsutbetalningar för cirka tre miljarder kronor. För att klara det vill politikerna satsa betydligt mera pengar än idag i aktier på svenska och utländska börser.

– Det är en risk vi vågar ta eftersom vi lägger den på så lång sikt och med en sådan riskfördelning, säger moderaten och landstingsstyrelsens ordförande, Gustav Wachtmeister. 

Landstingsledningen vill kraftigt öka andelen aktier i värdepappersportföljen för de framtida pensionerna, från idag cirka 30 procent till 50. Periodvis ska hela 60 procent av den totala portföljen kunna vara aktier enligt förslaget.

För att minska riskerna med det stora aktieinnehavet vid en börsnedgång finns en rad villkor uppställda, bland annat ska en inte obetydlig del av portföljen investeras på utländska börser.

Idag betalar landstinget ungefär 80 miljoner kronor om året i pensioner till tidigare anställda, när den stora 40-talistgenerationen om några år börjar gå i pension beräknas de årliga utbetalningarna öka till som mest 120 miljoner kronor i dagens penningvärde.

För att klara den här pensionsskulden på sammanlagt tre miljarder kronor så vill landstingsledningen dessutom sätta av mera pengar än idag, pengar som alltså bland annat ska gå till att spela på börsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista