Folk flyr landet i Katrineholm

Befolkningen på landsbygden i Sörmland växer. Förra året ökade befolkningen på landsbygden med 352 personer, visar nya siffror från Glesbygdverket. Den enda kommun i Sörmland där befolkningen på landet minskade var Katrineholm som tappade drygt 100 invånare. Centern kritiserar kommunledningen för brister i landsbygdspolitiken.

Samtidigt ökade befolkningen i Katrineholms tätort. I Nyköping och Vingåker minskade befolkningen i tätorten till förmån för landsbygden. Eskilstuna och Nyköping hade den starkast växande landsbygdsbefoilkningen förra året, enligt Glesbygdsverket.

Att folk flyr landet i Katrineholm oroar Cecilia Björk, som arbetar med landsbygdspolitiska frågor i kommunen.

- Ja, det är väldigt tråkigt att höra det, vi hade hoppats att utvecklingen skulle gå åt motsatt håll för vi har en fantastiskt fin landsbygd och vi håller också på att planera ett projekt för hur vi ska gå vidare med att åstadkomma nya attraktiva tomter och bostäder på landsbygden 2005 och då hoppas vi få ett kraftigt genomslag och genom det också locka folk till landsbygden.

Centerpartiet är mycket kritiskt till kommunledningens landsbygdspolitik. Redan under den förra mandatperioden lämnade centern in ett förslag om att kommunen var tvungen att snabbt åtgärda problemen så att landsbygden inte avfolkas.

- Det är ju mycket oroande. Vi ville ju ha fram åtgärder, arbetet är ju igång, men det går för långsamt. Medan gräset gror så dör kon, säger Inger Fredriksson, gruppledare för centerpartiet, som efterlyser bra service, bra skola och äldreomsorg och bra vägar. Man måste ju också ha möjlighet till bredband och det måste vara möjligt att pendla. Jag vet ju att kommunen satsar på att bli en hästkommun, men det räcker ju inte. Den här vanliga basservicen måste finnas också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".