Jätteorgel ska ut på turné med nyskriven opera!

Två konstnärer i Hälleforsnäs håller just nu på att bygga en orgel i monumentalformat. Det är ett EU-finansierat så kallat våg 21 projekt som flera kommuner i länet ska stötta ekonomiskt.

Det är det två konstnärerna Gunnar Karl Nilsson och Ola Öhlin som håller på att bygga en eldorgel. De största piporna ska vara ca 14 meter höga. När elden brinner ner kommer ett sjungande ljud ut ur piporna.

Eldorgeln ska på sikt vara grunden för världens första eldopera. Med full symfoniorkester och full kör och med instrumentet som huvuddelen av scenografin av den operan. Operan är ännu inte skriven, men flera moderna litauiska kompositörer är intresserade av projektet.

Enligt orgelbyggarna finns det ingen befintlig opera som håller måttet:

– Wagner är i lättaste laget. Det är för mycket schlager och svensktopp. Det här kommer att bli betydligt mycket tyngre, mycket mer rök och eld än Wagner någonsin hade i sina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".